Verzwaringsdekens: de ultieme gids (2022)

Verzwaringsdekens: de ultieme gids (2022)

9 minuten leestijd

De vraag naar verzwaringsdekens blijft continu groeien. En met een goede reden, want de wetenschap toont aan dat een verzwaringsdeken een positieve invloed heeft op je nachtrust.

Maar met de toename in populariteit zagen wij ook een toename in onjuiste informatie. En daar willen wij iets aan veranderen. Wij begrijpen dat jij niet alleen een goede nachtrust wil, maar ook goede informatie. Geen verkooppraatjes, maar feiten. Geen onzin, maar wetenschap. Speciaal voor jullie hebben wij deze ultieme gids voor verzwaringsdekens geschreven.

Of je nou moeite hebt met in slaap vallen, of..

  • Veel woelt 's nachts;
  • 's Nachts regelmatig wakker wordt;
  • Last hebt van rusteloze benen of PTSS;
  • Of futloos bent in de ochtend.

Wij helpen jou in dit artikel aan de juiste informatie, zodat jij kan bepalen of een verzwaringsdeken wat voor je is, en zo ja, welke geschikt voor jou is.

 

Wat is een verzwaringsdeken?

De naam verzwaringsdeken zegt het eigenlijk al: het is een verzwaarde deken. Doordat het deken is verzwaard, valt de deken om je heen en oefent het een subtiele druk uit op je lichaam. De wetenschappelijke term voor deze druk is ‘Deep Pressure Stimulation’.

Liggen onder de deken wordt door de meeste gebruikers omschreven als een subtiele, warme knuffel. Je lichaam herkent het knuffelende gevoel en wordt onbewust getriggerd om over te gaan naar een staat van veiligheid en geborgenheid. Zonder dat je het door hebt, ontspant je lichaam volledig wat leidt tot een diepe, lange slaap.

Daarom is een verzwaringsdeken meer dan een deken, het is stressvrije nachten en uitgeruste dagen.

Klik op de link hiernaast om meer te weten te komen over: Wat is een verzwaringsdeken?

 

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Eerder werd uitgelegd dat de subtiele druk die het deken op je lichaam uitoefent ‘Deep Pressure Stimulation’ wordt genoemd. Hier zal ik kort uitleggen wat dit precies inhoudt.

Deep Pressure Stimulation is een therapiemethode bedoelt om de gebruiker te ontspannen. De druk van de deken zorgt voor een veilig en geborgen gevoel, wat aan jouw brein signaleert "ik ben veilig, je kan rusten".

Door dit signaaltje maakt je lichaam meer gelukshormoon (serotonine) aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat jij je meer ontspannen en veilig voelt, wat resulteert in minder stress en een gecontroleerde gedachtenstroom. Gelukshormoon wordt van nature omgezet in slaaphormoon (melatonine), waardoor de productie daarvan ook omhoog gaat. Uiteindelijk ontspan je, val je sneller in slaap, slaap je dieper en wordt je dus ook met een uitgeruster gevoel wakker 's ochtends.

Klik op de link hiernaast om meer te weten te komen over: Hoe werkt een verzwaringsdeken?

 

Voor wie is een verzwaringsdeken?

Het mooie aan een verzwaringsdeken is dat het niet voor één specifieke groep mensen geschikt is. De kalmerende effecten van de deken werken voor iedereen die een betere nachtrust wil. Letterlijk iedereen kan profiteren van de effecten van een verzwaringsdeken, maar dat betekent niet dat iedereen dezelfde effecten ervaart.

Sommige mensen hebben meer baat bij een verzwaringsdeken dan anderen. Volgens Slaapwijsheid hebben vooral de volgende mensen voordeel van het slapen onder een verzwaringsdeken:

  • Slaapproblemen;
  • Veel stress;
  • Autisme;
  • Rusteloze benen (RLS);
  • Posttraumatische stressstoornis (PTSS);
  • of hoogsensitiviteit (HSP)

...kunnen extra veel baat hebben bij een verzwaringsdeken.

Wil je weten hoe een verzwaringsdeken kan helpen bij bovenstaande condities? Klik op de link hiernaast: Voor wie is een verzwaringsdeken?

 

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken gebruik je net zoals een normaal dekbed. Je legt de deken over je heen als je gaat slapen. Het is bedoelt als vervanging van je normale dekbed, maar je kan ook het ook in combinatie met je normale dekbed gebruiken. In dat geval kan je de verzwaringsdeken boven of onder je normale dekbed leggen. Voor het beste resultaat leg je de verzwaringsdeken direct op het lichaam, dan kan de deken ook niet schuiven; iets wat wel kan gebeuren als de verzwaringsdeken bovenop je normale dekbed ligt.

Zolang het gewicht op het lichaam rust zal je de effecten merken, ook al zit daar een normaal dekbed tussen.

Klik op de link hiernaast om meer te weten te komen over: Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

  

Wat zijn de positieve effecten van een verzwaringsdeken?

De deken heeft meerdere potentiële positieve effecten. Waarom potentieel? Omdat ieder mens en ieder lichaam anders is en anders reageert. 

Het is daarom onmogelijk om te voorspellen welk effect de deken op jou gaat hebben, maar hieronder hebben we een lijstje gemaakt van de potentiële voordelen die je kunt ervaren als je slaapt onder een verzwaringsdeken:

  • Vergroot gevoel van geluk;
  • Verbeterde concentratie;
  • Minder prikkelbaar;
  • Scherpere focus;
  • Verbeterde sociale vaardigheden;
  • Duidelijker communiceren.

Dit zijn potentiële gevolgen van een goede, diepe nachtrust en niet de directe gevolgen van een verzwaringsdeken. Echter, de verzwaringsdeken helpt je met sneller in slaap vallen en bevordert een diepe nachtrust. Je kunt daardoor al deze voordelen ervaren.

Klik op de link hiernaast om meer te weten te komen over: Wat zijn de positieve effecten van een verzwaringsdeken?

 

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Er is een hele simpele regel om te weten hoe zwaar jouw toekomstige verzwaringsdeken moet zijn; de 10%-regel. Het gewicht van de verzwaringsdeken moet rond de 10% van je lichaamsgewicht zijn. 

Voor een volwassene van 80 kg betekent dit dat je verzwaringsdeken rond de 8 kg moet zijn. Goed om te weten hierbij is dat 10% een algemene regel is, het is niet iets waar je je per se aan vast moet houden.

Heb jij bijvoorbeeld al ervaring met een verzwaringsdeken, of hou je van zware wollen dekens? Dan zou je voor een hoger gewicht kunnen kiezen als je op het randje zit van een gewichtsschaal (zie hieronder). Iemand van 65 kg zou dan bijvoorbeeld voor een 8 kg kunnen kiezen.

Weet je echter helemaal niet of die druk wat voor jou is? Dan adviseren wij om de lichtere variant te kiezen als je op het randje zit van een gewichtsschaal.

Klik op de link hiernaast om meer te weten te komen over: Hoe zwaar moet mijn verzwaringsdeken zijn?

 

Is het veilig om onder een verzwaringsdeken te slapen?

Ja, zolang je een deken kiest die maximaal 25% van je lichaamsgewicht is, dan is een verzwaringsdeken over het algemeen veilig. Waarom zeg ik over het algemeen? Omdat het in elke situatie het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren, want elk lichaam reageert anders.

Wees gerust: tot nog toe, heeft geen enkele gebruiker van de Kalm deken gemeld dat er klachten zijn geweest. Als dit verandert, dan werken we deze informatie bij.

 

Hoe warm is een verzwaringsdeken?

Dit is een veelgestelde vraag, wat logisch is. Wij associëren gewicht en druk automatisch met warmte. Een verzwaringsdeken klinkt warm. Toch is dit niet het geval, en is een verzwaringsdeken (mits het aan twee eisen voldoet) goed te gebruiken in de zomer.

Het korte antwoord: een verzwaringsdeken is qua warmte te vergelijken met een normaal dekbed.

Aan welke twee eisen moet een verzwaringsdeken voldoen?

Als je graag een verzwaringsdeken wilt die ademend en geschikt voor de zomer is moet je op twee dingen letten. Namelijk, de vulling en de buitenste stof.

  1. De vulling

Er zijn twee veelgebruikte vullingen voor verzwaringsdekens: glazen parels en plastic poly pellets.

Die tweede, plastic poly pellets, is wat je niet wilt. Vaak zijn de goedkope verzwaringsdekens hiermee gevuld omdat het een goedkoper materiaal is. Plastic poly pellets zijn niet goed warmtegeleidend en houden juist de warmte vast.

Glazen parels is het beste materiaal om een verzwaringsdeken mee te vullen, al helemaal als je deze in de zomer ook wilt gebruiken. Glazen parels zijn goed warmtegeleidend en zorgen er dus voor dat de warmte die jouw lichaam produceert grotendeels door de deken heen wordt afgeleid, zodat het onder de verzwaringsdeken niet te warm wordt.

2. De buitenste stof

Er zijn twee veelgebruike materialen voor verzwaringsdekens: katoen en polyester (ook wel microfiber genoemd).

Microfiber is goedkoper materiaal, en zie je dus veel terug in de goedkopere verzwaringsdekens. Het is vrij glad en zacht materiaal, wat best fijn aanvoelt. Het nadeel is dat microfiber (polyester) een synthetisch materiaal is dat warmte vasthoudt. In de zomer wordt het dus erg warm onder een microfiber verzwaringsdeken.

Katoen is een wat duurder materiaal en zie je doorgaans terug in de wat duurdere verzwaringsdekens. Het is een natuurlijk materiaal dat goed warmtegeleidend is. Er is een reden dat veel dekbedovertrekken van katoen worden gemaakt; het voelt namelijk fijn aan en is voor alle seizoenen geschikt.

Wij hebben recent een onderzoekje gedaan naar de warmte van een verzwaringsdeken onder 50 van onze klanten, lees er hier meer over: Is een verzwaringsdeken warm? Wij vroegen het 50 klanten

 

Is een verzwaringsdeken veilig voor kinderen?

Ja, ook voor kinderen is een verzwaringsdeken veilig om te gebruiken. Echter, ook hier geldt de vuistregel van 10% van het lichaamsgewicht. 

Wanneer je het juiste gewicht, grootte en stof vindt, heb je de perfecte verzwaringsdeken voor je kind. Geef je kind vervolgens wat tijd om aan de verzwaringsdeken te wennen en luister te allen tijde naar wat het kind voelt. Omdat het soms even wennen is om te slapen onder een verzwaringsdeken kan je het eerst testen met kortere uren en vervolgens naar een volledige nacht toe werken. Verwacht dus niet binnen een nacht al resultaten te zien, maar geef de deken de tijd om te wennen. En het kind ook.

Denk je dat een verzwaringsdeken jouw kind kan helpen? Probeer het met onze 100 nachten proefperiode waarin je kind de deken vrijblijvend kan testen en ervaren.

Meer informatie over verzwaringsdekens voor kinderen? Klik op deze link: Een verzwaringsdeken voor je kind? Alles wat je moet weten.

 

Probeer 100 nachten vrijblijvend een verzwaringsdeken

Bij Kalm krijg jij een 100 nachten proefperiode. Dat betekent dat je onze verzwaringsdeken tot wel 100 nachten mag uitproberen. Bevalt het je niet? Dan stuur je de deken terug en ontvang je het volledige aankoopbedrag terug.

Heb je nog vragen over verzwaringsdekens?

We proberen in dit artikel zoveel mogelijk vragen te beantwoorden, maar het kan goed zijn dat we iets hebben gemist!

Je kan voor vragen altijd contact met ons opnemen via info@slaapkalm.nl of door ons te bellen op +31 85 06 06 291.

« Terug naar Blog