Hoe steun je iemand met angststoornis?

Hoe steun je iemand met angststoornis?


4 minuten leestijd

Een visuele representatie van angststoornis

 

Ongerustheid is iets wat we allemaal wel een keer hebben ervaren; een gevoel van overmatige zorgen, onrust en soms zelfs angst. Dit zijn gevoelens die normaal zijn bij een situatie met hoge druk. Of dit nu komt door te lange werkdagen, sociale druk of je gezondheid. Misschien ervaar je ongerustheid door de dagelijkse huishoudelijke taken. Pas wanneer dit gevoel van ongerustheid langer aanblijft, ervaar je de impact op je dagelijkse leven.

In Nederland heeft 20% van de mannen en 35% van de vrouwen last van een angststoornis. Hoewel angststoornissen vaker voorkomen bij vrouwen, zijn er genoeg mannen die hier ook last van hebben. Onderzoek toont aan dat een schokkende 1 op de 5 mannen last heeft van een angststoornis. Het kan dus zomaar zijn dat een naaste van je hier last van heeft.

Veel van ons hebben ooit een mannelijke vriend of familielid ervaren die heftig reageert op iets kleins. Net zoals irritatie en agressiviteit kan dat ook een teken zijn van een angststoornis. Een ander symptoom is overmatig drank- of drugsgebruik; mannen grijpen vaker naar deze middelen bij het omgaan met een gevoel van ongerustheid.

Maar het belangrijkste is het effect dat stress en ongerustheid op je lichaam hebben. De afgelopen jaren is hier veel onderzoek naar gedaan. Chronische hoofdpijn, spierklachten en pijn kunnen symptomen zijn voor een vorm van een angststoornis. Hetzelfde geldt voor een slaapprobleem. Als je moeite hebt met slapen kan dat veroorzaakt worden door een angststoornis. Maar wat kun je eraan doen om enkele van deze symptomen te bestrijden?

Ga het gesprek aan

Mannen zijn over het algemeen meer gesloten dan dat vrouwen zijn. Emoties worden vaak binnen gehouden en minder getoond, wat het ook moeilijker maakt om dit af te lezen bij iemand. Het is belangrijk om begripvol te zijn.  Met een steunende rol kun je het makkelijker maken om het gesprek te starten. Maak het mogelijk voor diegene om op ieder moment over zijn emoties te praten en wees bereid te luisteren.

Blijf actief

Een gezonde levensstijl is de sleutel tot mentale en fysieke gezondheid. Regelmatig bewegen is een bewezen natuurlijke behandeling voor stress. Ken je dat gevoel na het sporten, alsof je de hele wereld aan kan? Dat komt doordat je lichaam endorfine aanmaakt. Hierdoor krijg je een aangenaam gevoel in je lichaam en een boost van zelfverzekerdheid.

Een gezond dieet

Eten heeft een invloed op hoe je je voelt. Maar ook je gedachten worden beïnvloed door wat je eet. Een gezond en afwisselend dieet kan helpen bij het verbeteren van je humeur. Dingen met veel suiker erin zorgen voor een instabiel bloedsuikerniveau wat vaak leidt tot een dip. Dat kan ook een negatief effect hebben op je humeur. Veel fruit en groente zorgt voor een gelijkmatige inname van vitamines. Zo zal je je mentaal en fysiek gezonder voelen.

Goed slapen

Slaap is direct gelinkt aan je humeur en mentale gezondheid. Zo beïnvloedt een slechte nachtrust je productiviteit en hoe je op werk presteert. Het is dus absoluut noodzakelijk om een goede nachtrust te hebben. Zo kan je lichaam goed uitrusten en kan je je gedachten ordenen. Wanneer je een angststoornis hebt, is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Beter slapen met een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken heeft een bewezen effect op de vermindering van cortisolspiegels. Cortisol, ook wel het stresshormoon, is een hormoon dat stress creëert. Wanneer deze spiegel daalt, ervaar je minder stress en uiteindelijk ook minder ongerustheid. Een verzwaringsdeken werkt hier dubbel; naast dat het je cortisolspiegel verlaagt zorg de deken voor extra aanmaak van serotonine en melatonine. Deze twee hormonen werken juist ontspannend. Dit komt omdat de verzwaringsdeken een gevoel van veiligheid creëert waardoor je lichaam makkelijker van de ‘fight or flight’-stressmodus naar de ontspan- en rustmodus wisselt.

Het extra gewicht van de deken voelt als een subtiele knuffel in bed. Je lichaam kan sneller ontspannen, omdat je hersenen het gevoel hebben omhelst te worden en veilig te zijn. Waarbij angststoornissen vaak zorgt voor  onrustige gedachten die iemand wakker houden, helpt een verzwaringsdeken juist om deze gedachten ‘uit’ te zetten.

Denk jij dat een verzwaringsdeken jou kan helpen om beter te slapen en ontspannen? Of misschien iemand die jij kent? Twijfel dan niet en probeer de verzwaringsdeken uit voor 100 nachten.

Klik hier om de Kalm verzwaringsdeken vrijblijvend te proberen voor 100 nachten!

« Terug naar Blog