Wat zijn de positieve effecten van een verzwaringsdeken?

Wat zijn de positieve effecten van een verzwaringsdeken?

7 minuten leestijd

Een verzwaringsdeken is een handig middel voor mensen met slaapproblemen. De deken met extra gewicht is bedoeld voor zowel volwassenen als kinderen die moeite hebben met slapen. Zo heeft de deken een bewezen werking bij mensen met ADHD, stress of angst. Maar hoe weet je of jij baat hebt bij een verzwaringsdeken? En wat zijn nou precies de positieve effecten van een verzwaringsdeken?

Als je wil weten wat een verzwaringsdeken is, lees dan dit artikel: Wat is een verzwaringsdeken?
 

 

Een verzwaringsdeken kan voor iedereen werken

Oké, laten we beginnen met het duidelijk maken dat een verzwaringsdeken niet voor een specifieke groep mensen is. De kalmerende effecten van de deken werken voor iedereen die een betere nachtrust wil. Echter, de deken is ontwikkeld voor het verhelpen van slaapproblemen ontstaan door specifieke klachten. Mensen met deze klachten zullen dan ook meer profiteren van de verzwaringsdeken.

Een verzwaringsdeken kan helpen bij de volgende klachten:

  • Moeite met inslaap vallen;
  • Meerdere keren per nacht wakker worden;
  • Vermoeid wakker worden;
  • Overprikkeling (voornamelijk bij autisme & HSP);
  • Angsten (voornamelijk bij PTSS).

Aan het einde van dit artikel weet je de verschillende soorten personen die (extra veel) baat kunnen hebben bij een verzwaringsdeken en wat de positieve effecten van een verzwaringsdeken zijn.

 

Lig je met piekergedachten in bed?

Lig jij elke avond lang wakker voordat je eindelijk in slaap valt? Na een stressvolle dag houden je gedachten je wakker; morgen moet je nog mails versturen, je collega bellen, boodschappen doen en koken. 1001 gedachten schieten door je hoofd en de dag erna word je juist vermoeid wakker, in plaats van uitgerust.

Verzwaringsdekens hebben een bewezen werking bij mensen met piekergedachten voor het slapengaan. De reden hiervoor is een psychologisch effect genaamd ‘Deep Pressure Stimulation’. Dit is een therapeutische techniek dat druk uitoefent op de interne drukpunten in je lichaam. De deken drukt subtiel op je lichaam, terwijl je in bed ligt, waardoor je hersenen denken dat je omhelst wordt. Dit wekt een gevoel van veiligheid en geborgenheid op, waardoor je hersenen en je lichaam ontspannen.

Positief effect van de verzwaringsdeken: De verzwaringsdeken zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid, waardoor je hersenen & lichaam ontspannen.

 

Word je vaak wakker gedurende de nacht?

Je kent het vast wel; je wordt wakker en kijkt verschrikt naar de wekker. Het is nog midden in de nacht en je kan gelukkig nog een paar uur slapen. Telkens kom je weer uit je diepe slaap en ervaar je moeite met vervolgens weer in slaap vallen.

Een reden waarom je wakker wordt, is omdat je waarschijnlijk veel beweegt in bed. Dat kan je slaapritme verstoren. Het extra gewicht van een verzwaringsdeken kan je helpen om dit te voorkomen. Hoewel dit gewicht je niet zal belemmeren in je vrijheid, is het net zwaar genoeg om je stil te houden tijdens het slapen. Uiteindelijk ontwaak je hierdoor minder snel gedurende de nacht en slaap je dieper.

Positief effect van de verzwaringsdeken: De verzwaringsdeken houdt je dieper in slaap door het extra gewicht.

 

Voelt het 's ochtends alsof je een halve marathon hebt gelopen?

Tijdens onze slaap horen we te herstellen en ons gereed te maken voor de volgende dag, maar vele mensen ervaren dit anders. Voelt het voor jou alsof je 's nachts een halve marathon hebt gelopen? Dan komt dat waarschijnlijk omdat je niet genoeg diepe slaap krijgt. Er zijn meerdere niveaus in een slaapcyclus; één daarvan diepe slaap. Als je niet genoeg diepe slaap krijgt rust je niet echt uit en word je als gevolg dus uitgeput wakker.

Een verzwaringsdeken helpt hierbij. Door de 'diepe druk stimulatie' maakt je lichaam meer serotonine aan, wat vervolgens omgezet wordt naar het welbekende slaaphormoon melatonine. Als je meer melatonine hebt ervaar je sneller een diepere slaap. Daarbij houdt de zwaarte van de deken je ook stiller 's nachts, waardoor je minder snel wakker wordt omdat je ligt te draaien.

Positief effect van de verzwaringsdeken: De verzwaringsdeken zorgt ervoor dat jij meer diepe slaap ervaart 's nachts, waardoor je 's ochtends fris & fruitig wakker wordt. 

 

Overprikkeling (voornamelijk bij autisme & HSP)

Wanneer je autisme hebt, ervaar je de wereld anders. Prikkels zijn vaak intenser en moeilijker te verwerken. Een gevolg hiervan kan zijn dat je de nachten wakker doorbrengt, terwijl je deze prikkels probeert te verwerken. Een onveilig gevoel gedurende de nachten en vermoeide dagen zijn het resultaat. 

Autisme is dé voornaamste reden dat een verzwaringsdeken is ontstaan. Vroeger werd de deken gebruikt om kinderen met autisme te helpen ontspannen in bed. Het geknuffel van de deken helpt je lichaam namelijk bij het overstappen van het sympathische zenuwstelsel naar het parasympatische zenuwstelsel. Dit is dat deel van je zenuwstelsel waardoor je ontspant, zowel lichamelijk als geestelijk. 

Positief effect van de verzwaringsdeken:  Wanneer je autisme hebt kan een verzwaringsdeken helpen met het verwerken van die moeilijke prikkels die je wakker houden.

 

Angsten (voornamelijk bij PTSS)

Als je last hebt van een angststoornis lig je ongetwijfeld vaak wakker in bed. In de avonden ben je onrustig in bed, wat invloed kan hebben op je nachtrust. Vaak zal je hierdoor minder goed slapen en heel de dag door moe zijn. 

Ook hier toont de Deep Pressure Stimulation positieve resultaten; het gebruik van een verzwaringsdeken helpt namelijk om de autonome opwinding te verminderen. Deze opwinding is vaak verantwoordelijk voor de symptomen van angst, zoals een verhoogde hartslag. Een onderzoek naar de effecten van de deken toont de werkende resultaten; 33 procent van de 32 respondenten ervaarde een vermindering in angst. De druk van de deken zorgt er namelijk voor dat je lichaam geen ‘fight or flight’ gevoel meer ervaart terwijl je onder het deken ligt.

Positief effect van de verzwaringsdeken:  Het veilige gevoel gecreëerd door de verzwaringsdeken helpt bij het verminderen van je angsten.

 

Kan mijn kind een verzwaringsdeken gebruiken?

Het kan zijn dat je niet voor jezelf aan het kijken bent naar een verzwaringsdeken. Misschien is er wel iemand in je nabije omgeving die er een kan gebruiken, zoals je kind.

Een verzwaringsdeken voor een kind klinkt eng; is zo'n deken niet te zwaar voor je kind? Dat is gelukkig niet het geval. Dit komt vanwege twee redenen.

  • Het gewicht van de deken is maar 10% van de ‘gebruiker’. Dus het is niet zo dat jij en je kind dezelfde deken gebruiken. Er zijn speciale maten en gewichten verkrijgbaar voor kinderen, waardoor het veilig is om de deken te gebruiken.
  • Verzwaringsdekens zijn van oorsprong ontwikkeld voor kinderen. Er zijn enkele onderzoeken geweest naar de werking van een verzwaringsdeken, waarbij voornamelijk kinderen als testpersonen werden gebruikt. Met goede resultaten.

Klik op de link hiernaast om meer te weten te komen over verzwaringsdekens voor kinderen: Een verzwaringsdeken voor je kind: alles wat je moet weten

 

Probeer 100 nachten vrijblijvend een verzwaringsdeken

Bij Kalm krijg jij een 100 nachten proefperiode. Dat betekent dat je onze verzwaringsdeken tot wel 100 nachten mag uitproberen. Bevalt het je niet? Dan stuur je de deken terug en ontvang je het volledige aankoopbedrag terug.

« Terug naar Blog