Voor wie is een verzwaringsdeken?

Voor wie is een verzwaringsdeken?

6 minuten leestijd

Een verzwaringsdeken is een handig middel voor mensen met slaapproblemen. De deken met extra gewicht is bedoeld voor zowel volwassenen als kinderen die moeite hebben met slapen. Zo heeft de deken een bewezen werking bij mensen met onder andere slaapproblemen, ADHD, stress of angst. Maar hoe weet jij of jij een verzwaringsdeken nodig hebt? En hoe helpt een verzwaringsdeken nou precies tegen deze problemen?

Als je wil weten wat een verzwaringsdeken is, lees dan dit artikel: Wat is een verzwaringsdeken?
 

 

Voor wie is een verzwaringsdeken?

Oké, laten we beginnen met het duidelijk maken dat een verzwaringsdeken niet voor een specifieke groep mensen is. De kalmerende effecten van de deken werken voor iedereen die een betere nachtrust wil. Echter, de deken is ontwikkeld voor het verhelpen van slaapproblemen ontstaan door specifieke klachten. Mensen met deze klachten zullen dan ook meer profiteren van de verzwaringsdeken.

Aan het einde van dit artikel weet je de verschillende soorten personen die baat kunnen hebben bij verzwaringsdeken.

 

Lig je met stress in bed?

Lig jij elke avond lang wakker voordat je eindelijk in slaap valt? Na een stressvolle dag houden je gedachten je wakker; morgen moet je nog mails versturen, je collega bellen, boodschappen doen en koken. 1001 gedachten schieten door je hoofd en de dag erna word je juist vermoeid wakker, in plaats van uitgerust.

Verzwaringsdekens hebben een bewezen werking bij mensen met stress. De reden hiervoor is een psychologisch effect genaamd ‘Deep Pressure Stimulation’. Dit is een therapeutische techniek dat druk uitoefent op de interne drukpunten in je lichaam. De deken drukt subtiel op je lichaam, terwijl je in bed ligt, waardoor je hersenen denken geknuffeld te worden. Dit wekt een gevoel van veiligheid en geborgenheid op, waardoor je hersenen en je lichaam ontspannen.

 

Word je vaak wakker gedurende de nacht?

Je kent het vast wel; je wordt wakker en kijkt verschrikt naar de wekker. Het is nog midden in de nacht en je kan gelukkig nog een paar uur slapen. Telkens kom je weer uit je diepe slaap en ervaar je moeite met vervolgens weer in slaap vallen.

Een reden waarom je wakker wordt, is omdat je waarschijnlijk veel beweegt in bed. Dat kan je slaapritme verstoren. Het extra gewicht van een verzwaringsdeken kan je helpen om dit te voorkomen. Hoewel dit gewicht je niet zal belemmeren in je vrijheid, is het net zwaar genoeg om je stil te houden tijdens het slapen. Uiteindelijk ontwaak je hierdoor minder snel gedurende de nacht en slaap je dieper.

De verzwaringsdeken houdt je dieper in slaap door het extra gewicht.

 

Autisme

Wanneer je autisme hebt, ervaar je de wereld anders. Prikkels zijn vaak intenser en moeilijker te verwerken. Een gevolg hiervan kan zijn dat je de nachten wakker doorbrengt, terwijl je deze prikkels probeert te verwerken. Een onveilig gevoel gedurende de nachten en vermoeide dagen zijn het resultaat. 

Autisme is dé voornaamste reden dat een verzwaringsdeken is ontstaan. Vroeger werd de deken gebruikt om kinderen met autisme te helpen ontspannen in bed. Het geknuffel van de deken helpt je lichaam namelijk bij het overstappen van het sympathische zenuwstelsel naar het parasympatische zenuwstelsel. Dit is dat deel van je zenuwstelsel waardoor je ontspant, zowel lichamelijk als geestelijk. 

Wanneer je autisme hebt kan een verzwaringsdeken helpen met het verwerken van die moeilijke prikkels die je wakker houden.

 

Angststoornis (PTSS)

Als je last hebt van een angststoornis lig je ongetwijfeld vaak wakker in bed. In de avonden ben je onrustig in bed, wat invloed kan hebben op je nachtrust. Vaak zal je hierdoor minder goed slapen en heel de dag door moe zijn. 

Ook hier toont de Deep Pressure Stimulation positieve resultaten; het gebruik van een verzwaringsdeken helpt namelijk om de autonome opwinding te verminderen. Deze opwinding is vaak verantwoordelijk voor de symptomen van angst, zoals een verhoogde hartslag. Een onderzoek naar de effecten van de deken toont de werkende resultaten; 33 procent van de 32 respondenten ervaarde een vermindering in angst. De druk van de deken zorgt er namelijk voor dat je lichaam geen ‘fight or flight’ gevoel meer ervaart.

Het veilige gevoel gecreëerd door de verzwaringsdeken helpt bij het verminderen van je angst.

 

Hoogsensitiviteit (HSP)

Wij hebben al veel mooie ervaringen gehoord van klanten met HSP. De verzwaringsdeken helpt bij overprikkeling en zorgt ervoor dat je als gebruiker beter slaapt. Het mooie is dat je door het betere slapen automatisch meer prikkels verwerkt, wat weer tot minder overprikkeling leidt overdag! Het is dus een positieve spiraal.

 

Kan mijn kind een verzwaringsdeken gebruiken?

Het kan zijn dat je niet voor jezelf aan het kijken bent naar een verzwaringsdeken. Misschien is er wel iemand in je nabije omgeving die er een kan gebruiken, zoals je kind.

Een verzwaringsdeken voor een kind klinkt eng; is zo'n deken niet te zwaar voor je kind? Dat is gelukkig niet het geval. Dit komt vanwege twee redenen.

  • Het gewicht van de deken is maar 10% van de ‘gebruiker’. Dus het is niet zo dat jij en je kind dezelfde deken gebruiken. Er zijn speciale maten en gewichten verkrijgbaar voor kinderen, waardoor het veilig is om de deken te gebruiken.
  • Verzwaringsdekens zijn van oorsprong ontwikkeld voor kinderen. Er zijn enkele onderzoeken geweest naar de werking van een verzwaringsdeken, waarbij voornamelijk kinderen als testpersonen werden gebruikt. Met goede resultaten.

Klik op de link hiernaast om meer te weten te komen over verzwaringsdekens voor kinderen: Een verzwaringsdeken voor je kind: alles wat je moet weten

 

Probeer 100 nachten vrijblijvend een verzwaringsdeken

Bij Kalm krijg jij een 100 nachten proefperiode. Dat betekent dat je onze verzwaringsdeken tot wel 100 nachten mag uitproberen. Bevalt het je niet? Dan stuur je de deken terug en ontvang je het volledige aankoopbedrag terug.

« Terug naar Blog