Duidelijk antwoord: wanneer gebruik je een verzwaringsdeken?

Duidelijk antwoord: wanneer gebruik je een verzwaringsdeken?

6 minuten leestijd

De verzwaringsdeken is misschien wel één van de meest opvallende trends van de afgelopen jaren, bij slaapproblemen. De deken zorgt door lichte druk voor een gevoel van veiligheid en ontspanning. Voornamelijk mensen met slaapproblemen gebruiken een verzwaringsdeken, maar eigenlijk kan het door iedereen gebruikt worden. Ook zonder slaapproblemen ervaar je een ontspannen gevoel door de verzwaringsdeken, en zal je beter slapen!

Dat roept een vraag op:

Wanneer gebruik je een verzwaringsdeken?
 

Dit artikel beschrijft wanneer je een verzwaringsdeken kan gebruiken. Aan het einde van het artikel staan slaapproblemen waar de deken bij kan helpen.

 

Maar wat is een verzwaringsdeken precies?

Zoals de naam al aangeeft, is een verzwaarde deken een deken waarvan de vulling zwaarder is dan bij een gewone deken. Dit extra gewicht zorgt voor een subtiele druk en 'knuffelt' je in slaap. Wil je meer weten over hoe de deken werkt? Lees dan dit artikel: Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Nu je een duidelijk beeld hebt wat een verzwaringsdeken is wil je natuurlijk weten wanneer en of jij een verzwaringsdeken kan gebruiken.

 

Op welke momenten kan je een verzwaringsdeken gebruiken?

In feite; altijd.

De deken werkt ontspannend en rustgevend. Dit beperkt zich niet alleen tot ‘s avonds in bed, maar het werkt bijvoorbeeld ook op de bank. Wijzelf liggen soms hele zondagen met de Kalm verzwaringsdeken op de bank.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het werkt voor iedereen; niet alleen bij mensen met slaapproblemen. Die mensen kunnen relatief gezien meer profijt ervaren, maar ook mensen zonder slaapproblemen kan het voorzien van een nog betere nachtrust.

 

Waarom ervaart iedereen effect van de verzwaringsdeken?

Het kalmerende effect van de deken wordt veroorzaakt door het gewicht. Zolang het gewicht op je lichaam rust zal je de effecten ervaren. Dit betekent dat het niet uitmaakt of je slaapproblemen hebt of niet. En ook niet waar of wanneer je het gebruikt.

De deken kalmeert vooral als je stress of druk ervaart. Iedereen ervaart dit op een ander moment. De een ervaart dit ’s avonds – voor het slapen –  en de ander ervaart stress als die terugkomt van werk.

Er zijn ook mensen die de verzwaringsdeken niet in bed gebruiken, maar alleen voor op de bank. Of juist alleen bij stressvolle momenten, waar je even moet ontspannen. Dat is het mooie van een verzwaringsdeken: er is niet een onjuiste manier om het te gebruiken. Pak hem er gewoon bij als je er zin in hebt of als je wil ontspannen; of dit nou in bed of op de bank is.

Daarnaast worden de effecten die je ervaart niet minder. Ook na langere periodes van gebruik zal je ervan blijven profiteren. Je kan de verzwaringsdeken blijven gebruiken nadat je problemen zijn verholpen. Het is dus niet zo dat de deken alleen bruikbaar is in tijden van stress.

Wij raden onze klanten juist aan om de deken ook op de bank te gebruiken. Kijk er lekker ontspannen een film mee, of lees je favoriete boek. Het gewicht van de deken knuffelt je niet alleen in ligpositie, maar ook tijdens een zithouding. Je lichaam produceert door dit knuffelende gevoel het gelukshormoon serotonine.

Serotonine helpt je met ontspannen. Zo geniet je nog meer van die ontspannen momenten op de bank.

 

Waar kan je een verzwaringsdeken gebruiken?

De verzwaringsdeken wordt meestal gebruikt in de slaapkamer. Omdat de deken is ontstaan om slaapproblemen te verhelpen blijven mensen vooral de deken in bed gebruiken. De afmetingen zijn dan ook zo gemaakt dat onze verzwaringsdeken hetzelfde zijn als je huidige dekbed. 

Ondanks dat de deken vaak in de slaapkamer wordt gebruikt, kan de deken dus ook op de bank gebruikt worden.

Het extra gewicht van de deken maakt het lastig om deze mee te nemen buitenshuis. Sommige mensen zijn zo gehecht aan het slapen onder een verzwaringsdeken dat ze niet meer zonder willen en speciale tassen hebben, zodat ze hun verzwaringsdeken overal mee naartoe kunnen nemen. Zo ben je dus ook buiten de deur gegarandeerd van een goede nachtrust!

 

Wanneer heb je een verzwaringsdeken nodig?

De verzwaringsdeken werd vaak gebruikt wanneer iemand slaapproblemen ervaart; het effect van de deken helpt namelijk bij een goede nachtrust. Maar ook bij autisme, PTSS en RLS kan een verzwaringsdeken goed helpen.

De druk van het extra gewicht helpt je lichaam - en daardoor je hersenen - snel te ontspannen. Je lichaam maakt hierdoor bepaalde slaaphormonen sneller aan en produceert daarnaast minder stresshormonen. Hierdoor val je sneller in slaap en slaap je dieper.

Onderzoek toont aan dat de verzwaringsdeken kan helpen in de volgende situaties:  

 • Elke nacht lig je weer te peinzen over de dag. Gedachten racen door je hoofd en je kan ze maar niet uitzetten. Deze ongerustheid in bed kan zorgen dat je minder snel in slaap valt. Zo lig je elke avond zeker enige tijd wakker, terwijl je fysiek uitgeput bent.

  Het gewicht van de verzwaarde deken helpt je lichaam bij het aanmaken van serotonine. Serotonine is een hormoon in je lichaam dat gekoppeld is aan geluk/plezier, waardoor je je goed kan ontspannen en piekergedachten verminderen.
 • Wanneer het ochtend is, ben je al minstens een paar keer wakker geworden. Telkens zoek je weer angstig de klok op om te kijken of het al tijd is om op te staan.

  Het extra gewicht van de deken zorgt ervoor dat je minder beweegt tijdens je slaap. Het is net zwaar genoeg om je niet te belemmeren, maar je wel stil te houden gedurende de nacht. Hierdoor word je minder snel wakker gedurende de nacht.
   
 • Hoewel je in bed ligt lijken je benen dat niet door te hebben. Rusteloze benen syndroom (RLS) zorgt bij tienduizenden Nederlands ervoor dat ze wakker liggen in bed. Het vervelende gevoel dat hiermee gepaard gaat, wordt minder door het bewegen van je benen.

  Ook hierbij helpt het extra gewicht. De druk van de deken op de zenuwen in de benen zorgt dat je minder snel last zal hebben van onrustige benen.

Een verzwaringsdeken is geen garantie voor een perfecte nachtrust, maar kan je zeker helpen bij slaapproblemen.

 

Probeer een verzwaringsdeken 100 nachten vrijblijvend

Bij Kalm krijg jij een 100 nachten proefperiode. Dat betekent dat je onze verzwaringsdeken tot wel 100 nachten mag uitproberen. Bevalt het je niet? Dan stuur je de deken terug en ontvang je het volledige aankoopbedrag terug.

« Terug naar Blog