Wat is een verzwaringsdeken? Alles wat jij moet weten!

Wat is een verzwaringsdeken? Alles wat jij moet weten!

6 minuten leestijd

Verzwaringsdekens zijn de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen. Dertig jaar geleden werden soortgelijke dekens ingezet voor klinische- en therapeutische doeleinden, maar tegenwoordig vind je de dekens gewoon bij mensen thuis. Deze overgang kwam voort door het enorme succes die de dekens hadden in de klinische setting. Maar, wat is een verzwaringsdeken eigenlijk? En wat gebeurde er met de patiënten die de klinische setting weer verlieten?

 

Wat is een verzwaringsdeken?

De naam verzwaringsdeken zegt het eigenlijk al: het is een verzwaard dekbed. Doordat de deken is verzwaard valt de deken om je heen en oefent het een subtiele druk uit op je lichaam. De wetenschappelijke term voor deze druk is ‘Deep Pressure Stimulation’. 

Liggen onder de deken wordt door de meesten omschreven als een subtiele, warme knuffel. Dit zorgt voor een gevoel van geborgenheid en veiligheid, wat signaleert aan je lichaam dat je veilig bent en kan rusten. Zonder dat je het door hebt, ontspant je lichaam volledig wat leidt tot een diepe, lange slaap.

Daarom is een verzwaringsdeken meer dan een deken, het is een stressvrije nacht en uitgeruste dag. 

Van sociale behoefte naar nachtelijk succes

Veel van de patiënten die tijdens hun opname sliepen onder een verzwaarde deken, kwamen al gauw erachter dat ze thuis (zonder de dekens) minder goed sliepen. Hierdoor ontstond er een sociale behoefte. Het antwoord op deze sociale behoefte waren verzwaringsdekens: speciaal gemaakt voor mensen thuis. De bijzondere werking van de dekens bleef niet onopgemerkt en andere mensen begonnen de potentie ervan in te zien. Tegenwoordig gebruiken mensen met én zonder slaapproblemen een verzwaringsdeken. 

 

Wat is het verschil tussen een verzwaringsdeken en een gewone deken?

Heel simpel; de vulling.

Een gewone deken wordt over het algemeen gevuld met een zachte stof genaamd: wattine. Wattine is lekker zacht en houdt warmte goed vast. Daarnaast is de stof enorm licht. Een verzwaringsdeken heeft massa nodig en wordt daarom gevuld met zwaardere materialen. De meest voorkomende optie, om gewicht toe te voegen aan de deken, zijn kraaltjes van plastic (bij goedkopere verzwaringsdekens) of van glas (bij duurdere varianten). De kralen zijn nog geen millimeter in diameter. Dit zorgt ervoor dat ze vrij kunnen bewegen in de deken. De dekens zelf worden vaak van hoogwaardig katoen gemaakt. Hierdoor voel je niks van de pareltjes en is het 100% veilig om de dekens te gebruiken.

Het gewicht wordt gelijkmatig verspreid over heel de deken door middel van meerdere lagen; dus geen zorgen dat je niet kan bewegen met zo'n deken op je. Met een verzwaringsdeken ervaar je namelijk een subtiele druk. Dit geknuffel van de deken helpt je om te ontspannen. Vrij om te bewegen, maar toch kalm gehouden tijdens die woelige nachten.

Anders dan dat verschilt een verzwaringsdeken qua uiterlijk niet veel van je normale dekbed. Zie het als een vervanging voor je normale dekbed. Een optie is zelfs het combineren van de verzwaringsdeken met je huidige dekbed. Zolang het extra gewicht op je lichaam rust is het kalmerende effect merkbaar. Verzwaringsdekens maken namelijk gebruik van de kalmeringsmethode deep pressure stimulation.

 

Wat is deep pressure stimulation?

Door deep pressure stimulation (diepe druk stimulatie) ontspant je lichaam. Bepaalde drukpunten in je lichaam worden gestimuleerd en zorgen voor een ontspannen gevoel. Door de druk van een verzwaringsdeken ervaar je veiligheid in je eigen bed. Je lichaam wordt door dit gevoel van veiligheid aangespoord om te ontspannen, en activeert het deel van je zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het rusten en herstellen van je lichaam.

 

Voel ik me niet benauwd als ik onder een verzwaringsdeken lig?

Ondanks het extra gewicht voelt een verzwaringsdeken totaal niet benauwend. Ook krijg je niet het gevoel dat je vast zit. 

Zeven of negen kilo klinkt misschien veel, maar omdat het gewicht wordt verdeeld over de hele deken voelt het helemaal niet zwaar wanneer het op je ligt. Daarnaast ligt een groot gedeelte van de deken niet op je lichaam en krijg je dus niet het volle gewicht op je. Hierdoor kan je vrij bewegen zonder enige moeite.

Het deken ondersteund je waardoor je tijdens je slaap minder snel zal woelen en ronddraaien. De deken weet je stil te houden zonder enig gevoel van benauwdheid. Dat komt omdat de bewegingen in je slaap zwak zijn, maar wel je slaaprust kunnen verstoren.

 

Wordt een verzwaringsdeken niet ongelofelijk warm?

De speciale vulling heeft ook hier een belangrijke rol in. Deze is van nature koud en zal in vele gevallen je lichaamstemperatuur aannemen. Hierdoor blijft de deken in de winter én zomer nagenoeg dezelfde temperatuur. De buitenkant van de deken is gemaakt van katoen. Een van de eigenschappen van katoen is dat het goed ademt, waardoor het nauwelijks kan oververhitten. Anderzijds, omdat de katoen ademt, maar niet helemaal ventileert, blijft er genoeg warmte hangen waardoor de deken niet te veel afkoelt.

Verschillende hoezen maken het ook mogelijk om de deken aan te passen naar je eigen wensen; zo kan je een lichtere stof gebruiken in de zomer en een dikkere in de winter. Er bestaan hoeslakens die speciaal zijn gemaakt voor verzwaringsdekens. Meestal zijn deze te verkrijgen bij de aanschaf van een verzwaringsdeken.

 

Hoe was je een verzwaringsdeken?

Vaak worden verzwaringsdekens samen met een hoes gekocht. De deken zelf moet met de hand gewassen worden, omdat het gewicht van het deken te zwaar kan zijn voor een wasmachine. De hoes, daarentegen, kan wel in de wasmachine. 

Was de hoes op 30 graden, met een kort programma. De hoes kan kort in de droger, maar vaak is ophangen voldoende door de dunne stof.

 

Is het lastig om je bed op te maken met een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Deze maten zijn hetzelfde als vele andere standaard dekbed formaten. De hoes van de deken wordt aan de deken vastgemaakt door middel van touwtjes aan de hoes, en lusjes aan de deken. Zie hier hoe je de hoes aan de deken vast maakt.

 

Geïnteresseerd in een verzwaringsdeken?

Wij begrijpen dat je slaap veel waard is; daarom willen wij jou helpen aan een betere slaap. We hebben tot nu toe al duizenden mensen mogen helpen, en voegen daar elke dag nieuwe gezichten aan toe.

Iedereen ervaart een verzwaringsdeken anders. En wij vinden dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om het te proberen.

Daarom willen wij jou de mogelijkheid bieden om deze rust en kalmte persoonlijk te ervaren.

Kalm hanteert een 100 nachten proefperiode beleid, waarin jij, bij jou thuis, de Kalm verzwaringsdeken mag: keuren, meten, beoordelen en ervaren. Zo zeker zijn wij van ons product!

« Terug naar Blog