Een verzwaringsdeken voor je kind: alles wat je moet weten

Kind onder een verzwaringsdeken

Merk je dat je kind moeite heeft met in slaap vallen, vaak wakker wordt gedurende de nacht of onrustig slaapt? Dan zou een verzwaringsdeken jou en je kind kunnen helpen met deze slaapproblemen. De deken is overigens geïntroduceerd om kinderen te helpen voordat de deken ook werd gebruikt door volwassenen.

Lees verder en kom er achter hoe een *verzwaringsdeken*[Link naar pillar page] jouw kind kan helpen.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is bedoeld als hulpmiddel bij verschillende slaapproblemen. De deken is speciaal ontworpen om voor een constante druk op het lichaam te zorgen. Hierdoor ervaart je kind een veilig gevoel en wordt zijn bed een plek van rust.

Klik op het blauw gedeelte als je meer wil weten over *hoe een verzwaringsdeken werkt*? [Link andere artikel]

Therapeuten gebruiken al lang verzwaringsdekens om slaapproblemen op te lossen bij kinderen. Vooral bij kinderen met een zintuigelijke stoornis bleek de verzwaringsdeken bijzonder effectief te zijn.

Wanneer gebruik je een verzwaringsdeken voor je kind?

Net als dat alle volwassenen de positieve effecten van een verzwaringsdeken kunnen voelen, kunnen alle kinderen dit ook. Het is dus niet zo dat de deken alleen werkt voor kinderen met een stoornis of aandoening.

Echter, er zijn bepaalde aandoeningen die ervoor zorgen dat kinderen gevoeliger zijn voor prikkels. Doordat de deken ervoor zorgt dat de kinderen prikkels ervaren waardoor ze zich veilig en geborgen voelen, werkt het extra goed op kinderen met:

  • ADD
  • ADHD
  • Prikkelverwerking
  • Hoog gevoeligheid
  • Autisme
  • Trauma’s

Maar ook werkt het goed voor kinderen met slaapproblemen en concentratieproblemen.

Hoe ervaart een kind een verzwaringsdeken?

Ieder kind is anders. En omdat ieder kind anders is, moet je altijd eerst een kinderarts of een ander medisch expert, die het kind persoonlijk kent, raadplegen om te achterhalen of een verzwaringsdeken de juiste keuze is voor jouw kind.

Het doel van de deken is om je kind beter, veiliger en rustiger te laten voelen. Het advies van een medisch expert heeft geen (direct) inzicht in deze gevoelens. En daarom is het advies nooit leidend, maar het gevoel van het kind.

Belangrijk: De verzwaringsdeken is voornamelijk bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Jongere kinderen zijn vaak nog te klein voor de verzwaringsdeken.

Waar moet je op letten bij een verzwaringsdeken voor je kind?

Wanneer je een verzwaringsdeken voor je kind gaat kopen zijn er een paar dingen om op te letten. Met behulp van de onderstaande punten kan je gemakkelijk en snel de perfecte verzwaringsdeken voor je kind vinden.

Het juiste gewicht

Het is belangrijk dat de verzwaringsdeken het juiste gewicht is. Ten eerste is het veiliger om een niet te zware deken te gebruiken. Vooral bij kinderen is het belangrijk dat zij zich fijn en veilig voelen. Als de deken te licht is, heeft het niet het gewenste effect. Om je hierbij te helpen is er een vuistregel bedacht door medisch experts.

Over het algemeen geldt de vuistregel de deken moet 10% van het lichaamsgewicht zijn. Dit is een richtlijn en geen harde eis. Meer informatie hierover lees je in dit artikel: het juiste gewicht van een verzwaringsdeken[link naar ander artikel]

Het juiste formaat

Ten tweede is de grootte van de verzwaringsdeken belangrijk.  Net zoals het gewicht moet de deken ook niet te groot of klein zijn. Gelukkig hebben verzwaringsdekens vaak dezelfde afmetingen als gewone dekens. Dat maakt het makkelijk om de juiste formaat verzwaringsdeken te vinden.

De juiste stof

Verzwaringsdekens worden vaak gemaakt van een ademende stof, zoals katoen of bamboe. Daarnaast heb je de mogelijkheid om zelf een hoeslaken voor de deken te kiezen. Verzwaringsdekens werken doorgaans hetzelfde als ‘gebruikelijke dekens’ en kan de huidige deken dus volledig vervangen. Als je kind onder de verzwaarde deken ligt, geniet deze van alle eigenschappen van een normale deken plus de extra eigenschappen van de verzwaarde deken. Een echte win-win.

De perfecte verzwaringsdeken voor jouw kind

Wanneer je het juiste gewicht, grootte en stof vind, heb je de perfecte verzwaringsdeken voor je kind. Geef je kind vervolgens wat tijd om aan de verzwaringsdeken te wennen en luister te allen tijde naar wat het kind voelt. Omdat het soms even wennen is om te slapen onder een verzwaringsdeken kan je het eerste testen met kortere uren en vervolgens naar een volledige nacht toe te werken. Verwacht dus niet binnen een nacht al resultaten te zien, maar geef de deken de tijd om te wennen. En het kind ook.

Denk je dat een verzwaringsdeken jouw kind kan helpen? Dan krijg je bij de bestelling van de deken een 100 dagen retourperiode waarin je kind de deken vrijblijvend kan testen en ervaren.

Kalm. wenst jou en je kind een fijne nachtrust toe.

Wij zijn hard bezig met het ontwikkelen van een volwaardige kindervariant voor kleine kinderen. We verwachten dat deze variant af is in September 2020.

Toch benieuwd naar de verzwaringsdeken van Kalm?

Bekijk hier de verzwaringsdeken van Kalm