Een verzwaringsdeken: wat is het en hoe werkt het?

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Urenlang wakker liggen in bed.

’s Nachts meerdere keren wakker worden, en vervolgens niet in slaap kunnen vallen.

’s Ochtends uit bed stappen met het gevoel dat je een marathon hebt gelopen.

Voor ruim 6 miljoen Nederlanders en Belgen komt één of meerdere van deze dingen bekend voor.

Een verzwaringsdeken kan daarbij helpen. Maar wat is het en hoe werkt het?

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is, zoals het woord al verklapt, een verzwaarde deken. Het is de bedoeling dat een verzwaringsdeken zo’n 10-12% van je lichaamsgewicht is. Dus ben jij bijvoorbeeld 80 kg, dan heb je een deken nodig van om en nabij 8 kg.

Gewichtstabel voor een verzwaringsdeken

Doordat het gewicht van de deken verzwaard is, oefent het een subtiele druk uit over je hele lichaam.

De deken voelt aan als een stevige, maar subtiele knuffel. Je lichaam beschouwt dit als een teken van veiligheid en geborgenheid en schakelt hierdoor over naar een stand waarin je zowel geestelijk als lichamelijk tot rust komt.

Wat zorgt ervoor dat je beter slaapt?

Om dit te kunnen beantwoorden moeten we eerst kort uitleggen hoe ons zenuwstelsel werkt. Het zenuwstelsel bestaat uit twee delen; het parasympathische en het sympathische zenuwstelsel.

De twee delen van het zenuwstelsel

Het sympathische zenuwstelsel kan gezien worden als het ‘alarmsysteem’ van het lichaam; de ‘fight or flight’ respons. In tijden van stress activeert dat deel van het zenuwstelsel. Het parasympathische zenuwstelsel is de ‘accu’ van het lichaam en zorgt voor ontspanning en herstel. Dit deel wordt geactiveerd als je bijvoorbeeld rustig thuis op de bank zit of in bed ligt.

Mensen die slecht slapen hebben moeite met het schakelen van het sympathische zenuwstelsel naar het parasympathische zenuwstelsel. Een verzwaringsdeken helpt hierbij. De deken oefent een subtiele druk uit over je hele lichaam wat zorgt voor een geborgen en veilig gevoel. Met dit gevoel signaleer je aan je lichaam “het is veilig, je kan rusten”. Hierdoor zal jouw lichaam meer geluks- en slaaphormonen aan gaan maken.

Een verzwaringsdeken zorgt voor een verhoging van geluks- en slaaphormonen

De verhoging van geluks- en slaaphormonen zorgt ervoor dat je ontspant, sneller in slaap valt en dieper slaapt. Dat diepe slapen zorgt er vervolgens weer voor dat je ’s nachts beter doorslaapt en ’s ochtends uitgerust je bed uit stapt.

Al-met-al zal je dus overdag meer energie hebben!

Geïnteresseerd in een verzwaringsdeken?

We hebben een 100 nachten proefperiode waarin jij de Kalm verzwaringsdeken mag: keuren, meten, beoordelen en ervaren. En dat zonder kleine lettertjes!

Honderden mensen gingen je al voor. Klik op de link hieronder om naar de productpagina te gaan!

IK WIL EEN VERZWARINGSDEKEN PROBEREN