De complete verzwaringsdeken koopgids (2022)

Wat is een verzwaringsdeken? Is het geschikt voor jou? En hoe kies je de juiste? Dit en meer beantwoorden we vandaag in deze complete koopgids voor een verzwaringsdeken.

Leestijd: 8 min - Gepubliceerd op 21 mei 2021

De complete verzwaringsdeken koopgids (2020)

Wat is een verzwaringsdeken? Is het geschikt voor jou? En hoe kies je de juiste? Dit en meer beantwoorden we vandaag in deze complete koopgids voor een verzwaringsdeken.

Leestijd: 8 min - Gepubliceerd op 21 juni 2020

Een verzwaringsdeken kopen: volgens velen de oplossing voor slaapproblemen. Onderhand beginnen verzwaringsdekens ook in Nederland en België populair te worden. Misschien heb je het van een kennis gehoord, of ben je het zelf ooit ergens tegengekomen. De verzwaarde deken oefent een lichte druk uit op je lichaam. Deze druk zorgt ervoor dat je lichaam ontspant, waardoor je sneller en dieper in slaap valt. Lees verder en kom erachter of een verzwaringsdeken kopen jou kan helpen.

Stel je het volgende voor:


Je wordt wakker in de ochtend: uitgerust en ontspannen. De zon straalt naar binnen en je hoort de kinderen beneden. Je bent heel de nacht niet één keer wakker geworden. Opgeladen en energiek verlaat je je bed, klaar om de dag te beginnen. 

Dit klinkt voor mensen met slaapproblemen misschien utopisch, maar het bestaat echt. En aangezien je deze koopgids leest, is dit waarschijnlijk niet hoe jouw nachten eruit zien. Maar door deze pagina te bezoeken, heb je de eerste stap gezet om van je slaapproblemen af te komen. Dit artikel zal jou helpen om de juiste deken te vinden voor jouw situatie. De onderwerpen die we behandelen in dit artikel zijn:

Wat is een verzwaringsdeken?

Zoals je uit de naam misschien al hebt op kunnen maken is een verzwaringsdeken, makkelijk gezegd, een verzwaard dekbed. De vulling van de deken is verzwaard, waardoor je een subtiele druk ervaart in bed. Zo ontspan je sneller en kan je uiteindelijk beter én dieper slapen. 


Wist je dat de verzwaringsdeken vroeger werd gebruikt als hulpmiddel bij kinderen met autisme? De kalmerende effecten bleken goed te helpen bij kinderen die prikkels niet goed konden verwerken. Een verzwaringsdeken maakte het mogelijk om te ontspannen. Dit werd al gauw opgepikt door andere mensen die de effecten van de deken zagen. De afgelopen jaren is een verzwaringsdeken kopen steeds populairder aan het worden en kan ook jij profiteren van de kalmerende effecten van de deken.

De eigenschappen van een verzwaringsdeken

Misschien ervaar je helemaal geen slaapproblemen, maar lijkt een zware deken je gewoon fijn. Of misschien heb je juist enorm last van slaapproblemen en wil je van je slaapmedicatie af. Iedere situatie is uniek. Hoe kan een verzwaringsdeken kopen jou specifiek helpen? 


De verzwaringsdeken is niet het antwoord op slechts één probleem, maar op een hoop problemen. Door de kalmerende werking speelt het in op de ontspanning van je hoofd en lichaam. Dit heeft invloed op meer dan slechts je slaapsituatie, zo neemt het bijvoorbeeld ook angst en stress weg en helpt het bij prikkelverwerking. Maar wat zijn die eigenschappen nou precies die zorgen voor deze ontspanning? En wat voor effect heeft dit op je nachtrust?

1. Het extra gewicht van de verzwaringsdeken

Het extra gewicht is waar de deken zijn kracht uit haalt. Het extra gewicht zorgt dat de deken druk uitoefent op je lichaam. Deze druk veroorzaakt een effect op je lichaam dat wetenschappers 'deep pressure stimulation' noemen, ofwel diepe druk stimulatie. Klinkt leuk, maar wat is het? Deze druk activeert een bepaald deel van je zenuwstelsel waardoor je een gevoel van veiligheid en rust ervaart. Tegelijkertijd zorgt diepe druk stimulatie ervoor dat je hersenen minder stress hormonen aanmaken.

Het effect van het extra gewicht

Door de diepe druk stimulatie voel je je veilig en daarom sturen je hersenen ontspannende signalen naar je lichaam. Je hersenen ontspannen zelf namelijk en je lichaam volgt vanzelf. Zie het als een manier om je gedachten uit te zetten.

2. De meerdere lagen van de verzwaringsdeken

Een van de belangrijke eigenschappen waar je op moet letten als je een verzwaringsdeken koopt is het aantal lagen. De goedkopere verzwaringsdekens hebben vaak een 5-laags design, en de duurdere hebben vaak een 7-laags design. Het voordeel van een 7-laags design is dat deze veel langer mee gaat. Je hebt in principe twee extra beschermlagen tussen de vulling en de buitenste laag van de deken die ervoor zorgen dat je deken niet vulling gaat 'lekken'. Deze lagen van de deken verspreiden het gewicht gelijkmatig en zorgen voor een aangenaam subtiele druk op je lichaam. 


Ondanks het extra gewicht kan je vrij bewegen, maar word je tijdens je slaap op je plek gehouden. Door de lagen is het gewicht namelijk zo verdeeld dat je niet belemmerd wordt of het nauwelijks ervaart. Echter is de verzwaringsdeken net zwaar genoeg om je stil te houden tijdens je slaap.

Het effect van de meerdere lagen

Het is bewezen dat wanneer je minder beweegt in je slaap, je minder snel wakker wordt. Zo zal je nachtrust onafgebroken zijn en rust je beter uit voor de volgende dag

3. De vulling van de verzwaringsdeken

Tegenwoordig worden de hogere kwaliteit verzwaringsdekens gevuld met glazen pareltjes. Dit zijn hele kleine (0.8mm) glazen balletjes, die wijzelf 'glaszand' noemen. Naast dat dit deels zorgt voor het gewicht heeft het een praktisch nut; het ademt meer. Een verzwaringsdeken gevuld met glazen parels heeft de eigenschap om in de zomer koel te blijven en in de winter warm. Dit is uiteraard ook volledig veilig.

Het effect van de vulling

In combinatie met de juiste hoes kan de verzwaringsdeken heel het jaar door comfortabel gebruikt worden. De ademende eigenschap van de vulling zorgt ervoor dat je koel en kalm in bed ligt.

Tip: Hoewel je slaapproblemen uniek zijn voor jou, hebben ze vaak dezelfde oorzaken. Met een verzwaringsdeken neem je deze weg; of het nou stress of een onrustig gevoel in bed is.

Kiezen van de juiste verzwaringsdeken

Je bent overtuigd; je wil een verzwaringsdeken kopen. Je hebt de stap om potentieel een goede nachtrust te ervaren bijna gezet. Alleen hoe weet je wat voor deken je moet hebben? Het is namelijk belangrijk om de juiste afmeting en gewicht te hebben. Zo werkt de deken het beste voor je.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Je wil dat het gewicht van de verzwaringsdeken die je koopt afgestemd is op jouw lichaam; daar gaan wij voor zorgen. Maar waarom is dat belangrijk? 


Wanneer je deken te zwaar is kan het een benauwend effect hebben, maar is de deken te licht; dan merk je niks van de effecten van de deken. Gelukkig is er een makkelijke vuistregel om te weten hoe zwaar je deken moet zijn. Dit onderzoek toont aan dat je verzwaringsdeken rond de 10% van je lichaamsgewicht mag wegen.


Hieronder zie je hoe zwaar jouw deken mag zijn voor de optimale ervaring.


Aan de hand van bovenstaande tabel kan je makkelijk en overzichtelijk zien hoe zwaar jouw verzwaringsdeken zou moeten zijn. Of bereken het met deze handige rekensom:


Lichaamsgewicht / 10 = ideale gewicht van een verzwaringsdeken


Tip: twijfel je tussen twee gewichten? Ga dan voor de zwaardere variant. In onze ervaring gaat de voorkeur voor de meeste mensen toch uit naar iets zwaarders.

Welk formaat moet je verzwaringsdeken zijn?

Verzwaringsdeken komen in verschillende formaten, net zoals bij een gewoon dekbed. Het is dan ook afhankelijk van je eigen situatie hoe groot je deken moet zijn. Slaap je alleen of met je partner bijvoorbeeld? Wanneer je alleen slaapt kan een eenpersoons verzwaringsdeken genoeg zijn. Maar misschien slaap je in een tweepersoonsbed? Dan kan je ook een tweepersoons verzwaringsdeken kopen. Door de gelijkmatige verdeling van het gewicht maakt het niet uit hoe groot de deken is. Het is daarbij belangrijk dat de deken je volledig bedekt maar niet over je bed hangt. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de deken van je bed afglijdt en op de vloer eindigt.


Wanneer je samen met je partner slaapt heb je ook twee opties; jullie kunnen twee maal een eenpersoons verzwaringsdeken kopen of eenmaal een tweepersoons verzwaringsdeken kopen. “Wil ik de deken delen of niet?”, is de vraag die je jezelf hierbij kan stellen. Want een verzwaringsdeken kopen zal helaas niet zorgen dat je partner ineens stopt met alle deken af te pakken 😉.


Er is dus geen juist of fout formaat. Net zoals bij je huidige dekbed is het belangrijk dat de verzwaringsdeken groot genoeg is voor je bed, maar niet over de randen heen hangt. Zo blijf je bedekt en geniet je optimaal van de werking van de deken.

Wat heb je allemaal nodig bij een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken kopen alleen kan al voldoende zijn voor een verbetering van je nachtrust. Om er optimaal gebruik van te kunnen maken wordt deze vaak verkocht met een speciale hoes. Deze hoezen, bijvoorbeeld gemaakt van bamboe of katoen, zijn zo ontworpen dat de deken beter tot zijn recht komt. Zo zijn er zomer- en winterhoezen of een hoes voor heel het jaar door.


Mocht je nou je eigen hoes willen blijven gebruiken kan dat zeker. Zoals je al las hebben de verzwaringsdeken vaak dezelfde afmetingen als normale dekbedden. Hierdoor kan je je favoriete hoezen blijven gebruiken. Hou er daarbij wel rekening mee dat de verzwaringsdeken kan gaan schuiven in de hoes. Onze speciale hoezen hebben acht lusjes aan de binnenkant, die bevestigt kunnen worden aan de deken.

Hoe onderhoud je een verzwaringsdeken?

Voordat je een verzwaringsdeken koopt, wil je natuurlijk weten hoe je deze moet onderhouden en hoe je de deken schoon houdt. Hieronder lees je hoe je dit het beste kan doen.

Kan ik mijn verzwaringsdeken wassen in een wasmachine?

Of je een verzwaringsdeken kan wassen in een wasmachine, is afhankelijk van het maximale vulgewicht van je wasmachine. Houd hierbij de richtlijnen van de fabrikant aan. Grotere wasmachines met een capaciteit boven de 7 kg zijn geschikt voor het wassen van de lichtere variant. Wasmachines met een capaciteit van 9 kg of meer zijn geschikt voor beide varianten. Ons advies is altijd om de verzwaringsdeken te wassen met de hand. Wassen in de wasmachine is op eigen risico.


Tip: als je zelf geen wasmachine hebt met een vulgewicht van 7 kg of meer, dan kun je ervoor kiezen om naar een wasserette te gaan. Hier hebben ze vaak wasmachines die dit vulgewicht wel aankunnen. Maar ondanks dat het wassen met een wasmachine makkelijk is, is het niet de beste manier. 

Kan ik mijn verzwaringsdeken wassen met de hand?

Ja, dat kan. Sterker nog: het wordt zelfs aangeraden. Het is verstandig om de deken met de hand en koud water te wassen. Zo weet je zeker dat de deken goed schoon wordt en niet beschadigd. De deken kan niet in de droger en zal je dus te drogen moeten hangen. Gezien de deken uit meerdere lagen bestaat, is het handig om de deken vroeg op de dag al te wassen. Zo kan de verzwaringsdeken dan gedurende de dag drogen en lig je ’s avonds weer heerlijk in bed met je verzwaringsdeken.

Verzwaringsdeken voor je kind kopen

Slaapt jouw kind slecht? Dan kan een verzwaringsdeken een kopen goede oplossing zijn. Wel is het belangrijk dat je extra voorzichtig bent. Hoe weet je dat je niet een te zware deken koopt voor je kind? En heeft het bij kinderen hetzelfde effect als bij volwassenen?

Is een verzwaringsdeken veilig voor kinderen?

Houd er rekening mee dat de verzwaringsdekens van Kalm niet zijn gemaakt voor jongere kinderen. Onze dekens zijn gemaakt voor mensen vanaf 60 kg.


Een verzwaringsdeken kan veilig worden gebruikt, ook door je kind. Het is zo dat de verzwaringsdeken is ontstaan om kinderen te helpen met een betere nachtrust en het verwerken van prikkels. Vroeger werden deze dekens door ouders zelf gemaakt. Voor het extra gewicht gebruikten ze bijvoorbeeld stenen of zaden. Hoe oncomfortabel dat ook klinkt, ook toen was het gebruik van de verzwaringsdeken veilig. 


Tegenwoordig zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar het gebruik van een verzwaringsdeken bij kinderen. De resultaten waren duidelijk; voor kinderen is het net zo veilig en effectief als voor volwassenen. Let er echter goed op dat de deken niet te groot is. 


Zorg er ten alle tijden voor dat een kind niet onder het volledige gewicht van de deken ligt, tenzij het kind 60 kg+ weegt.*


*Dit is alleen het geval bij de Kalm deken. Bij verzwaringsdekens met een lichter gewicht geldt dit niet.

Hoe kies je de beste verzwaringsdeken voor je kind?

Net zoals bij je eigen verzwaringsdeken geldt hetzelfde voor je kind. De deken werkt namelijk op dezelfde manier. Wanneer je een verzwaringsdeken koopt voor je kind moet je op twee dingen letten: 


- De verzwaringsdeken mag niet meer dan 10% van het lichaamsgewicht van je kind bevatten. Het is aan te raden om hier ook niet boven te gaan voor je kinderen. 

- Zorg dat de deken niet te groot is. Net zoals je niet een te zware deken voor je kind wil, moet deze ook niet te groot zijn. Ons advies is het formaat 100 x 150 cm.

Geef je lichaam de tijd!

Je hebt een verzwaringsdeken gekocht en je nachtrust gaat eindelijk veranderen. Spannend! Na het lezen van dit artikel heb je waarschijnlijk flinke verwachtingen gekregen. Je moet echter niet vergeten dat een verzwaringsdeken een grote verandering in je slaapkamer is. Met de deken ervaar je een totaal ander manier van slapen. Je hersenen en daardoor ook je lichaam, hebben tijd nodig om hier op aan te passen.


Dit komt doordat je lichaam zich ontspant op een volledig nieuwe manier. Je bent het waarschijnlijk niet gewend om met extra gewicht te slapen. Dit proces, waar je snel aan went, begint al bij je eerste nacht. Verwacht echter niet dat het ineens je slaapproblemen zal laten verdwijnen! Dat vraagt tijd en een langere gebruik van de deken. 


Iedereen heeft zijn of haar unieke slaapritme, en helaas slaapproblemen. Hierdoor is het moeilijk om een vaste periode aan te geven wanneer de deken precies werkt. Dit kan namelijk korter of langer duren voor jou dan bij een ander. Wel kunnen wij verklappen dat de meeste van onze klanten na zo'n twee weken gewend zijn aan de deken, en ook een verbetering in hun nachtrust ervaren.


Daarom krijg jij bij Kalm 100 nachten de tijd om de deken uit te proberen, zodat je lichaam alle tijd heeft om te wennen aan de deken.  


Honderd nachten is meer dan genoeg voor de verzwaringsdeken om effect te hebben op jouw nachtrust. In deze periode kan je de deken uitproberen, in bed of op de bank. Voor een avondje slapen of bankhangen.


Binnen 100 nachten weet je hoe en waar de verzwaringsdeken het beste voor jou werkt. Zo kan ook jij elke ochtend uitgerust wakker worden.