Verzwaarde dekens: de complete gids (2022)

Verzwaarde dekens: de complete gids (2022)

9 minuten leestijd

De vraag naar verzwaarde dekens blijft continu groeien. En met een goede reden, want het is een hulpmiddel waarmee je op natuurlijke wijze je slaap kan verbeteren.

Maar met de toename in populariteit zagen wij ook een toename in onjuiste informatie. En daar willen wij iets aan veranderen. Wij begrijpen dat een verzwaarde deken vaak best een flinke aankoop is en je daarom goed ingelezen wil zijn. Geen verkooppraatjes, maar feiten met de wetenschap als de basis. Speciaal voor jullie hebben wij deze ultieme gids voor verzwaarde dekens geschreven.

Of je nou moeite hebt met in slaap vallen, of..

 • Veel draait 's nachts;
 • 's Nachts meerdere keren wakker wordt;
 • Last hebt van rusteloze benen of PTSS;
 • Of weinig energie hebt 's ochtends.

Wij helpen jou in dit artikel aan de juiste informatie, zodat jij kan bepalen of een verzwaringsdeken wat voor je is, en zo ja, welke geschikt voor jou is.

 

Wat is een verzwaarde deken?

De naam verzwaarde deken zegt het eigenlijk al: het is een deken dat zwaarder is dan normaal - verzwaard. Vaak zijn het dekens van ergens tussen de 6 en 11 kg. Doordat de deken is verzwaard, valt de deken om je heen en oefent het een subtiele druk uit over je hele lichaam. De wetenschappelijke term voor deze druk is ‘Deep Pressure Stimulation’ - later meer hierover.

Liggen onder de deken wordt door de meeste gebruikers omschreven als een subtiele, warme knuffel wat leidt tot een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Je lichaam herkent het knuffelende gevoel en wordt onbewust getriggerd om over te gaan naar een staat van rust en herstel. Zonder dat je het door hebt, ontspant je lichaam volledig wat leidt tot een diepe, lange slaap.

Daarom is een verzwaarde deken meer dan een deken, het is stressvrije nachten en uitgeruste dagen.

 

Voor wie is een verzwaarde deken?

Het mooie aan een verzwaarde deken is dat het niet voor één specifieke groep mensen geschikt is. De kalmerende effecten van de deken werken voor bijna iedereen, aangezien onze breinen en zenuwstelsels in de kern op dezelfde manier werken. Iedereen kan profiteren van de effecten van een verzwaarde deken, maar dat betekent niet dat iedereen precies dezelfde effecten ervaart.

Sommige mensen hebben meer baat bij een verzwaarde deken dan anderen. Vooral mensen met...

 • Slaapproblemen;
 • Veel stress;
 • Autisme;
 • Rusteloze benen (RLS);
 • Posttraumatische stressstoornis (PTSS);
 • of hoogsensitiviteit (HSP)

...kunnen extra veel baat hebben bij een verzwaarde deken.

 

Hoe werkt een verzwaarde deken?

Eerder werd al benoemd dat de subtiele druk die het deken op je lichaam uitoefent ‘Deep Pressure Stimulation’ wordt genoemd in de wetenschap. Hieronder leggen we kort uit wat dat precies inhoudt.

Deep Pressure Stimulation is een therapiemethode bedoelt om de gebruiker te ontspannen. De druk van de deken zorgt voor een veilig en geborgen gevoel, wat aan jouw brein signaleert "ik ben veilig, je kan rusten".

Door dit signaaltje maakt je lichaam meer gelukshormoon (serotonine) aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat jij je meer ontspannen en veilig voelt, wat resulteert in minder stress en (pieker)gedachten. Gelukshormoon wordt van nature omgezet in slaaphormoon (melatonine), waardoor de productie daarvan ook omhoog gaat. Uiteindelijk ontspan je, val je sneller in slaap, slaap je dieper en word je dus ook met een uitgeruster gevoel wakker 's ochtends.

 

Hoe gebruik je een verzwaarde deken?

Een verzwaarde deken gebruik je net zoals een normaal dekbed. Je legt de deken over je heen als je gaat slapen. Het is bedoelt als vervanging van je normale dekbed, maar je kan ook het ook in combinatie met je normale dekbed gebruiken. In dat geval kan je de verzwaarde deken boven of onder je normale dekbed leggen. Voor het beste resultaat leg je de verzwaarde deken direct op je lichaam, dan kan de deken ook niet schuiven; iets wat wel kan gebeuren als de verzwaarde deken bovenop je normale dekbed ligt.

Zolang het gewicht op het lichaam rust zal je de effecten merken, ook al zit daar een normaal dekbed tussen.

  

Hoe zwaar moet een verzwaarde deken zijn?

Er is een hele simpele regel om te weten hoe een verzwaarde deken voor jou moet zijn; de 10%-regel. Het gewicht van de verzwaarde deken moet rond de 10% van je lichaamsgewicht zijn.

Voor een volwassene van 80 kg betekent dit dat je verzwaarde deken rond de 8 kg moet zijn. Goed om te weten hierbij is dat 10% een algemene regel is, het is niet iets waar je je per se aan vast moet houden. Wij hebben veel klanten die boven de 10% zitten en dat ook als prettig ervaren.

Heb jij al ervaring met een verzwaarde deken, of hou je van zware wollen dekens? Dan zou je voor een hoger gewicht kunnen kiezen als je op het randje zit van een gewichtsschaal (zie hieronder). Iemand van 65 kg zou dan bijvoorbeeld voor een 8 kg kunnen kiezen.

Weet je echter helemaal niet of die druk wat voor jou is? Dan adviseren wij om de lichtere variant te kiezen als je op het randje zit van een gewichtsschaal. De ervaring leert dat dat vaak de optie is met de hoogste kans van slagen.

 

Wat zijn de positieve effecten van een verzwaarde deken?

De deken heeft meerdere potentiële positieve effecten. Waarom potentieel? Omdat ieder mens en ieder lichaam anders is en anders reageert. 

Het is daarom onmogelijk om te voorspellen welk effect de deken op jou gaat hebben, maar hieronder hebben we een lijstje gemaakt van de potentiële voordelen die je kunt ervaren als je slaapt onder een verzwaarde deken:

 • Meer energie overdag;
 • Verbeterde sociale vaardigheden
 • Duidelijker communiceren.
 • Minder prikkelbaar;
 • Verbeterde concentratie;
 • Scherpere focus op de belangrijke dingen.

Zoals je wellicht al merkte zijn dit potentiële gevolgen van een goede, diepe nachtrust en niet de directe gevolgen van een verzwaarde deken. Echter helpt de verzwaarde deken je met het behalen van die goede, diepe nachtrust waardoor je bovenstaande voordelen kan ervaren.

 

Hoe warm is een verzwaarde deken?

Dit is een veelgestelde vraag, wat logisch is. Wij associëren gewicht en druk automatisch met warmte. Een verzwaarde deken klinkt warm. Toch is dit niet het geval, en is een verzwaarde deken (mits het aan twee eisen voldoet) goed te gebruiken in de zomer.

Het korte antwoord: een verzwaarde deken is qua warmte te vergelijken met een normaal dekbed.

Aan welke twee eisen moet een verzwaarde deken voldoen?

Als je graag een verzwaarde deken wilt die geschikt voor de zomer is moet je op twee dingen letten. Namelijk, de vulling en de buitenste stof.

1. De vulling

Er zijn twee veelgebruikte vullingen: glazen parels en plastic poly pellets.

Plastic poly pellets is de vulling die je niet wilt. Tenminste, niet tijdens de zomer. Vaak zijn de goedkope verzwaarde dekens hiermee gevuld omdat het een goedkoper materiaal is. Plastic poly pellets zijn niet goed warmtegeleidend en houden juist de warmte vast.

Glazen parels is het beste materiaal om een verzwaarde deken mee te vullen. Glazen parels zijn goed warmtegeleidend en zorgen er dus voor dat de warmte die jouw lichaam produceert grotendeels door de deken heen wordt afgeleid, zodat het onder de verzwaarde deken niet te warm wordt. Betekent dat dat het in de winter te koud is? Nee, het is vergelijkbaar met de warmte van een normaal dekbed. Daarbij hebben wij dikke winterhoezen voor de verzwaarde dekens, zodat jij het nooit te koud krijgt.

2. De buitenste stof

Er zijn twee veelgebruike materialen: katoen en polyester (ook wel microfiber genoemd).

Microfiber is goedkoper materiaal, en zie je dus veel terug in de goedkopere verzwaarde dekens. Het is vrij glad en zacht materiaal, wat best fijn aanvoelt. Het nadeel is dat microfiber (polyester) een synthetisch materiaal is dat warmte vasthoudt. In de zomer wordt het dus erg warm onder een microfiber verzwaarde deken.

Katoen is een wat duurder materiaal en zie je doorgaans ook terug in de wat duurdere verzwaarde dekens. Het is een natuurlijk materiaal dat goed warmtegeleidend is. Er is een reden dat veel dekbedovertrekken van katoen worden gemaakt; het voelt namelijk fijn aan en is voor alle seizoenen geschikt.

 

Is het veilig om onder een verzwaarde deken te slapen?

Slapen onder een verzwaarde deken is veilig, zolang je een deken kiest die maximaal 25% van je lichaamsgewicht is. Waarom zeg ik over het algemeen? Omdat het in elke situatie het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren, want elk lichaam reageert anders.

Tot nu toe heeft geen enkele gebruiker van de Kalm deken gemeld dat er klachten zijn geweest. Als dit verandert, dan werken we deze informatie bij.

 

Probeer 100 nachten vrijblijvend een verzwaarde deken

Bij Kalm krijg jij een 100 nachten proefperiode. Dat betekent dat je onze verzwaarde deken tot wel 100 nachten mag uitproberen. Bevalt het je niet? Dan stuur je de deken terug en ontvang je het volledige aankoopbedrag terug.

Heb je nog vragen over verzwaarde dekens?

We proberen in dit artikel zoveel mogelijk vragen te beantwoorden, maar het kan goed zijn dat we iets hebben gemist!

Je kan voor vragen altijd contact met ons opnemen via info@slaapkalm.nl of door ons te bellen op +31 854019247

« Terug naar Blog