Een verzwaarde deken voor je kind: alles wat je moet weten

Een verzwaarde deken voor je kind: alles wat je moet weten

5 minuten leestijd

Merk je dat jouw kind moeite heeft met in slaap vallen, vaak wakker wordt gedurende de nacht of onrustig slaapt? Dan zou een verzwaarde deken jou en je kind kunnen helpen met deze slaapproblemen. De deken is overigens geïntroduceerd om kinderen te helpen voordat de deken later ook werd gebruikt door volwassenen.

Lees verder en kom er achter hoe een verzwaringsdeken jouw kind kan helpen.

 

Wat is een verzwaarde deken?

Een verzwaarde deken is bedoeld als hulpmiddel bij verschillende slaapproblemen. De deken is speciaal ontworpen om voor een constante druk op het lichaam te zorgen. Hierdoor ervaart je kind een veilig gevoel en wordt zijn bed een plek van rust.

Klik op het blauwe gedeelte als je meer wil weten over hoe een verzwaringsdeken werkt?

Therapeuten gebruiken al lang verzwaarde dekens om slaapproblemen op te lossen bij kinderen. Vooral bij kinderen met een zintuigelijke stoornis bleek de verzwaarde deken bijzonder effectief te zijn.

 

Wanneer gebruik je een verzwaarde deken voor je kind?

Net als dat alle volwassenen de positieve effecten van een verzwaarde deken kunnen voelen, kunnen alle kinderen dit ook. Het is dus niet zo dat de deken alleen werkt voor kinderen met een stoornis of aandoening.

Echter, er zijn bepaalde aandoeningen die ervoor zorgen dat kinderen gevoeliger zijn voor prikkels. Doordat de verzwaarde deken ervoor zorgt dat de kinderen prikkels ervaren waardoor ze zich veilig en geborgen voelen, werkt het extra goed bij kinderen met:

  • ADD
  • ADHD
  • Moeite met prikkelverwerking
  • Hoogsensitiviteit (HSP)
  • Autisme
  • Trauma’s (PTSS)

Maar ook werkt het goed voor kinderen met slaapproblemen en concentratieproblemen.

Hoe ervaart een kind een verzwaarde deken?

Ieder kind is anders. En omdat ieder kind anders is, is het wijs om eerst een kinderarts of een ander medisch expert, die het kind persoonlijk kent, raadplegen om te achterhalen of een verzwaarde deken de juiste keuze is voor jouw kind.

Het doel van de deken is om je kind beter, veiliger en rustiger te laten voelen. Het advies van een medisch expert heeft geen (direct) inzicht in deze gevoelens. En daarom is het advies nooit leidend; het gevoel van het kind is dat.

Belangrijk: De verzwaarde deken is voornamelijk bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar. Kinderen onder de 3 jaar zijn vaak nog te klein voor een verzwaarde deken.

 

Waar moet je op letten bij een verzwaarde deken voor je kind?

Wanneer je een verzwaarde deken voor je kind gaat kopen zijn er een paar dingen om op te letten. Met behulp van de onderstaande punten kan je gemakkelijk en snel de perfecte verzwaarde deken voor je kind vinden.

Het juiste gewicht

Het is belangrijk dat de verzwaarde deken het juiste gewicht is. Ten eerste is het veiliger om een niet te zware deken te gebruiken. Vooral bij kinderen is het belangrijk dat zij zich fijn en veilig voelen. Als de deken te licht is, heeft het niet het gewenste effect. Om je hierbij te helpen is er een vuistregel bedacht door medisch experts.

Over het algemeen geldt de vuistregel de deken moet 10-15% van het lichaamsgewicht zijn. Dit is een richtlijn en geen harde eis. Meer informatie hierover lees je in dit artikel: het juiste gewicht van een verzwaringsdeken

Het juiste formaat

Ten tweede is de grootte van de verzwaarde deken belangrijk.  Net zoals het gewicht moet de deken ook niet te groot of klein zijn. Gelukkig hebben onze verzwaringsdekens dezelfde afmetingen als gewone dekens. Dat maakt het makkelijk om het juiste formaat verzwaarde deken te vinden.

De juiste stof

Verzwaarde dekens worden vaak gemaakt van een ademende stof, zoals katoen of bamboe. Daarnaast heb je de mogelijkheid om zelf een hoeslaken voor de deken te kiezen. Verzwaringsdekens werken doorgaans hetzelfde als ‘gebruikelijke dekens’ en kan het huidige dekbed dus volledig vervangen. Als je kind onder de verzwaarde deken ligt, geniet deze van alle eigenschappen van een normale deken plus de extra eigenschappen van de verzwaarde deken. Een echte win-win.

 

De perfecte verzwaarde deken voor jouw kind

Wanneer je het juiste gewicht, grootte en stof vind, heb je de perfecte verzwaarde deken voor je kind. Geef je kind vervolgens wat tijd om aan de verzwaarde deken te wennen en luister te allen tijde naar wat het kind voelt. Omdat het soms even wennen is om te slapen onder een verzwaringsdeken kan je het eerst testen met kortere uren, bijvoorbeeld op de bank, en vervolgens naar een volledige nacht toe te werken. Verwacht dus niet binnen één nacht al resultaten te zien, maar geef het kind de tijd om te wennen.

Denk je dat een verzwaarde deken jouw kind kan helpen? Bij Kalm geven we jou & jouw kind een 100 nachten proefperiode waarin je kind de deken vrijblijvend kan testen en ervaren.

« Terug naar Blog