Verzwaringsdekens: de ultieme gids (2020)

Wat is een verzwaringsdeken? Is het geschikt voor jou? En hoe kies je de juiste? Dit en meer beantwoorden we vandaag in deze ultieme gids voor een verzwaringsdeken.

Leestijd: 12 min - Gepubliceerd op 25 november 2020

De complete verzwaringsdeken koopgids (2020)

Wat is een verzwaringsdeken? Is het geschikt voor jou? En hoe kies je de juiste? Dit en meer beantwoorden we vandaag in deze complete koopgids voor een verzwaringsdeken.

Leestijd: 12 min - Gepubliceerd op 25 november 2020

De vraag naar verzwaringsdekens blijft continu groeien. En met een goede reden, want de wetenschap toont aan dat een verzwaarde deken een positieve invloed heeft op je nachtrust.


Maar met de toename in populariteit zag het team van Kalm ook een toename in onjuiste informatie. En daar willen wij iets aan veranderen. Wij begrijpen dat jij niet alleen een goede nachtrust wil, maar ook goede informatie. Geen verkooppraatjes, maar feiten. Geen onzin, maar wetenschap. Speciaal voor jullie hebben wij dit artikel geschreven.


Of je nou moeite hebt met in slaap vallen, of..

 • Veel woelt in je slaap;
 • 's Nachts regelmatig wakker wordt;
 • Last hebt van rusteloze benen;
 • Of futloos bent in de ochtend.

Wij helpen jou in dit artikel aan de juiste informatie, zodat jij voortaan kunt genieten van een diepe nachtrust.

Wat gaan we behandelen in dit artikel?

Wat is een verzwaringsdeken?

De naam verzwaringsdeken zegt het eigenlijk al: het is een verzwaarde deken. Doordat het deken is verzwaard, valt de deken om je heen en oefent het een subtiele druk uit op je lichaam. De wetenschappelijke term voor deze druk is ‘Deep Pressure Stimulation’.


Liggen onder de deken wordt door de meeste gebruikers omschreven als een subtiele, warme knuffel. Je lichaam herkent het knuffelende gevoel en wordt onbewust getriggerd om over te gaan naar een staat van veiligheid en geborgenheid. Zonder dat je het door hebt, ontspant je lichaam volledig wat leidt tot een diepe, lange slaap.


Daarom is een verzwaringsdeken meer dan een deken, het is stressvrije nachten en uitgeruste dagen.


Klik op de link hiernaast om meer te weten te komen over: Wat is een verzwaringsdeken?


Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Eerder werd uitgelegd dat de subtiele druk die het deken op je lichaam uitoefent ‘Deep Pressure Stimulation’ wordt genoemd. Hier zal ik kort uitleggen wat dit precies inhoudt.

Deep Pressure Stimulation is een therapiemethode bedoelt om de gebruiker te ontspannen. De druk van de deken zorgt voor een veilig en geborgen gevoel, wat aan jouw brein signaleert "ik ben veilig, je kan rusten".


Door dit signaaltje maakt je lichaam meer gelukshormoon (serotonine) aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat jij je meer ontspannen en veilig voelt, wat resulteert in minder stress en een gecontroleerde gedachtenstroom. Gelukshormoon wordt van nature omgezet in slaaphormoon (melatonine), waardoor de productie daarvan ook omhoog gaat. Uiteindelijk ontspan je, val je sneller in slaap, slaap je dieper en wordt je dus ook met een uitgeruster gevoel wakker 's ochtends.


Klik op de link hiernaast om meer te weten te komen over: Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Voor wie is een verzwaringsdeken?

Het mooie aan een verzwaringsdeken is dat het niet voor één specifieke groep mensen geschikt is. De kalmerende effecten van de deken werken voor iedereen die een betere nachtrust wil. Letterlijk iedereen kan profiteren van de effecten van een verzwaringsdeken, maar dat betekent niet dat iedereen dezelfde effecten ervaart.


De deken heeft meer effect op de een dan op de ander. Het is vooraf lastig te bepalen welk effect de deken op jou zal hebben. De beste manier om erachter te komen of de deken jou kan helpen is door het te proberen. Daarom bieden wij een 100 nachten proefperiode aan waarin jij het deken mag: keuren, meten, beoordelen en ervaren. En dat zonder kleine lettertjes! Klik op de link hieronder.


Klik op de link hiernaast om meer te weten te komen over: Voor wie is een verzwaringsdeken?

Kan ik mijn verzwaringsdeken verwisselen

met mijn normale deken?

Ja, je kan jouw verzwaringsdeken verwisselen met jouw normale deken.

Sterker nog: bijna iedereen die een Kalm deken aangeschaft, gebruikt het als vervanging voor hun normale deken. Je kan je oude deken erbovenop leggen voor als je een echte koukleum bent, maar ook dat is vaak niet nodig. De deken is luchtig genoeg om koel te zijn in de zomer, maar warm genoeg om je op te warmen tijdens de koude winternachten. Kortom: de Kalm deken is voor velen hun ‘normale deken’.

Wat zijn de positieve effecten van een verzwaringsdeken?

De deken heeft meerdere potentiële positieve effecten. Waarom potentieel? Omdat ieder mens en ieder lichaam anders is en anders reageert. 


Het is daarom onmogelijk om te voorspellen welk effect de deken op jou gaat hebben, maar hieronder hebben we een lijstje gemaakt van de potentiële voordelen die je kunt ervaren als je slaapt onder een verzwaringsdeken:


 • Vergroot gevoel van geluk;
 • Verbeterde concentratie;
 • Minder prikkelbaar;
 • Scherpere focus;
 • Verbeterde sociale vaardigheden;
 • Duidelijker communiceren.

Dit zijn potentiële gevolgen van een goede, diepe nachtrust en niet de directe gevolgen van een verzwaringsdeken. Echter, de verzwaringsdeken helpt je met sneller in slaap vallen en bevordert een diepe nachtrust. Je kunt daardoor al deze voordelen ervaren.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Er is een hele simpele regel om te weten hoe zwaar jouw toekomstige verzwaringsdeken moet zijn; de 10%-regel. Het gewicht van de verzwaringsdeken moet rond de 10% van je lichaamsgewicht zijn. 


Dus voor een volwassene van 80 kg betekent dit dat je verzwaringsdeken rond de 8 kg moet zijn. Goed om te weten hierbij is dat 10% een algemene regel is. Het kan zijn dat je een zwaardere druk fijner vindt. Dan kan je ook voor een hoger gewicht kiezen. Je kan ook voor een lichtere deken kiezen. Het is slim om dan niet onder 7% van je lichaamsgewicht te gaan.


Je deken moet nooit boven de 25% van je lichaamsgewicht uitkomen. Een te zware deken kan juist averechts werken en je met een benauwd gevoel wakker houden. Dit geldt voor volwassenen, maar ook voor kinderen.


Hieronder zie je een makkelijk overzicht van hoe zwaar jouw verzwaringsdeken moet zijn.

Tabel voor het berekenen van het juiste gewicht verzwaringsdeken

Klik op de link hiernaast om meer te weten te komen over: Hoe zwaar moet mijn verzwaringsdeken zijn?

Hoe gebruik ik mijn verzwaringsdeken?

Er zijn verschillende manieren hoe dat je een verzwaringsdeken kan gebruiken. In elk scenario ligt de deken boven op je, maar dit hoeft dus niet enkel s’ avonds in bed te zijn.
Verschillende momenten om een verzwaringsdeken te gebruiken zijn:


 • Tijdens een vlugge powernap

Wil jij even snel opladen, maar heb je moeite met in slaap vallen? Dan is een verzwaringsdeken de perfecte oplossing. Door de ontspannende werking van de deken kom je sneller tot rust en val je sneller in slaap. Hierdoor zijn je powernaps niet alleen korter, maar ook effectiever.

 • Op de bank

Lig je lekker op de bank kijkend naar je lievelingsserie of misschien lees je wel je lievelingsboek, maar mis je net dat extra stukje comfort? Probeer dan eens de verzwaringsdeken over je heen te leggen op de bank.

 • Ontspannen na werk

Lees het artikel voor volledige tekst.

 • Een verzwaringsdeken bij paniekaanvallen

Lees het artikel voor volledige tekst.

Klik op de link hiernaast om meer te weten te komen over: Hoe gebruik ik mijn verzwaringsdeken?

Is het veilig om onder een verzwaringsdeken te slapen?

Ja, als je je aan de vuistregel van 10% van je lichaamsgewicht houdt, dan is een verzwaringsdeken over het algemeen veilig. Waarom zeg ik over het algemeen? Omdat het in elke situatie het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren, want elk lichaam reageert anders.


Wees gerust: tot nog toe, heeft geen enkele gebruiker van de Kalm deken gemeld dat er klachten zijn geweest. Als dit verandert, dan werken we deze informatie bij.

 

Is een verzwaringsdeken veilig voor kinderen?

Ja, ook voor kinderen is een verzwaringsdeken veilig om te gebruiken. Echter, ook hier geldt de vuistregel van 10% van het lichaamsgewicht. 


Wanneer je het juiste gewicht, grootte en stof vindt, heb je de perfecte verzwaringsdeken voor je kind. Geef je kind vervolgens wat tijd om aan de verzwaringsdeken te wennen en luister te allen tijde naar wat het kind voelt. Omdat het soms even wennen is om te slapen onder een verzwaringsdeken kan je het eerst testen met kortere uren en vervolgens naar een volledige nacht toe werken. Verwacht dus niet binnen een nacht al resultaten te zien, maar geef de deken de tijd om te wennen. En het kind ook.


Denk je dat een verzwaringsdeken jouw kind kan helpen? Dan krijg je bij de bestelling van de deken een 100 nachten proefperiode waarin je kind de deken vrijblijvend kan testen en ervaren.

Klik op de knop hieronder om de Kalm Kids verzwaringsdeken te bekijken.


Meer informatie over verzwaringsdekens voor kinderen? Klik op deze link: Een verzwaringsdeken voor je kind? Alles wat je moet weten.

Aanvullende informatie

Heb je andere vragen of wil je aanvullende informatie, dan kan je contact met ons opnemen via info@slaapkalm.nl of 085 4019247 (ma-vr 10:00-18:00).


Wij, van Kalm, begrijpen dat je slaap veel waard is; ook begrijpen we dat een verzwaringsdeken niet voor iedereen een wondermiddel is.


Iedereen ervaart de voordelen anders.


Daarom willen wij jou de mogelijkheid bieden om deze rust en kalmte persoonlijk te ervaren.


We hebben een 100 nachten proefperiode waarin jij de Kalm verzwaringsdeken mag: keuren, meten, beoordelen en ervaren. En dat zonder kleine lettertjes! Klik op de knop hieronder.